Placeholder image

Bitkisel yağ nedir

Posted in

Bitkisel yağ hangileri?

Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).

Bitkisel yağ sağlıklı mı?

Tekli doymamış yağlar ve Omega-3 yağlarını içerdiği için bitkisel yağlar hala sağlığa yararlı olarak tanıtılmaya devam ediyor. Bu yağlar kolayca oksitleniyor ve vücuttaki antioksidanları azaltarak iltihaplara ve hücrelerde mutasyona yol açıyor. Bitkisel yağlar ayrıca yüksek seviyede zehirli olan trans yağ içerir.

Bitkisel yağ neden yapılır?

Genel olarak tohumlarından elde edilen bitkisel yağlar ilk önce temizlenmesi için ön işlemlerden geçirilir. Temizleme, tohumun nemlendirilmesi, kabuğunun kırılarak ayrılması, pulcuklar haline getirme ve kavurma işlemleri uygulanan tohumlardan mekanik presleme yöntemi ile ham yağ elde edilir.

Bitkisel yağ nasıl elde edilir?

Bitkisel yağ üretiminin temel hammaddesi yağlı tohumlardır. Yağlı tohumlar kırma aşamasının ardından kabuklarından ayrıldıktan sonra çeşitli işlemlerden geçirilerek ham yağ ve küspe olarak ikiye ayrılmaktadır. Küspe, hayvan yemi olarak kullanılırken; ham yağ, rafine edilerek sofralık bitkisel yağa dönüştürülmektedir.

Yağlar bitkisel gıdalardan en çok ne bulunur?

Zeytinyağı, ayçiçeği yağı gibi sıvı yağlar, yemeklerde kullanılan başlıca yağ çeşitleri arasındadır. Zeytin, pamuk çekirdeği, fındık, ceviz, soya fasulyesi, susam, badem, kabak çekirdeği bitkisel yağ asidi içeren gıdalara örnektir.

Bitkisel yağ karışımı nedir?

Müşteri talepleri doğrultusunda farklı sektörlerde kullanılmak üzere, üretilen rafine yağların belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde ediliyor. Örneğin; gıdadan, boya sanayisine kadar ürünlerinde kullanılan karışımlar hazırlanabiliyor.

Bitkisel yağların Zararları Nelerdir?

Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar ve bu su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozunarak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır.

No commentsadd one

Speak Your Mind

Your email address will not be published. Required fiels are marked "*".
Copyright © 2024 - All rights reserved. Built on WeCodeArt Framework.