Placeholder image

Dini nikah resmi nikah yerine geçer mi

Posted in

Fetva Kurulu, İslam'da nikâhın geçerli olabilmesi için îcâp, kabul ve iki şahidin bulunması gerektiğini, resmi nikâh kıyıldığında bu rükünlerin şartlarıyla birlikte yerine getirilmesi durumunda ayrıca imam nikâhını kıymaya gerek olmadığını belirtti.Feb 15, 2021

Resmi nikah imam nikahının yerine geçer mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininde “dini nikahın” olmadığını belirterek, “Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır” dedi.

Resmi nikah olmadan dini nikah kıyılır mı?

Resmi nikâhtan önce dini nikâh yapılabilir. Dini nikah, tam inanan bir insan için, sorumluluklarını yerine getirme açısından resmi nikâh kadar bağlayıcıdır. Dini nikâhın, vicdani, inançla ilgili bir bağlayıcılığı vardır.

Imam nikahı ile zina olur mu?

tartışma da "imam nikahının zina olup olmadığı" üzerineydi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "İmam nikahı hukuki anlamda zina olarak kabul edilir" açıklamasını yaptı.

İmam nikahı nasıl düşer?

İslam dini her ne kadar boşanmaya karşı olsa da bazı durumlarda boşanmaya izin veriyor. İmam nikahlı bir çiftin boşanabilmesi için erkeğin üç defa "boş ol" demesi yeterlidir. Bunun dışında eşlerden birinin din değiştirmesi, resmi boşanmanın gerçekleşmesi durumunda da imam nikahı bozulmuş olur.

İmam nikahı kıyıldıktan sonra ayrı yatırılır mı?

Bir karı koca ne kadar zaman ayrı kalırlarsa kalsınlar nikahlarının kendiliğinden düşmesi de söz konusu olmaz. Ayrıca eşine dört ay veya daha fazla yaklaşmamaya yemin edip de (îlâ) yaklaşmamanın dışında uzun süre cinsel ilişkide bulunmamak da nikaha zarar vermez.

İmam nikahı ne zaman kabul olmaz?

Yani tarafların herhangi biri gayrimüslim ise nikahları şüpheye düşer ve hatta Allah katında kabul görülmez. Nikahta taraflar kadar şahitler de çok önemlidir. Aklı başında, Müslüman şahitler olmadan imam nikahı kıyılamaz. Müslüman iki erkek veya Müslüman 2 kadının şahit olması gerekmektedir.

Evli bir kadın başka bir erkekle imam nikahı kıyabilir mi?

Bir okuyucumdan mesaj geldi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi web sitesinde evlilik konusunda Bakara Suresi 231. ayete atıf yapılarak 'Hakların zayi ve tarafların mağdur olacağını bile bile resmi nikâh yapmadan imam nikâhı ile evlenmek caiz değildir' ifadesine yer verilmiştir. …

No commentsadd one

Speak Your Mind

Your email address will not be published. Required fiels are marked "*".
Copyright © 2024 - All rights reserved. Built on WeCodeArt Framework.