Placeholder image

Tad mı tat mı

Posted in

doğrusu "tat"tır efendiler. "tat almak"tan da görebileceğiniz gibi, "tad" alınmaz, o ancak kelime ek alıp türeyince ikinci t yumuşar ise olur, tadım, tadına bakmak örneklerinde olduğu gibi. evet, işte böyle.

Ta mı da mı?

Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.

Da ne zaman ta olur?

Aynı kuruma göre “bulunma durumu eki olan -da / -de / –ta / –te'nin yazılışı” için de tek bir kural var. “Bulunma durumu eki, getirildiği kelimeye bitişik yazılır: Devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb. Yurtta sulh, cihanda sulh. (Atatürk).”

EK te dir nasıl yazılır?

Resmi yazılarda EK'te şeklinde yazılır.

Türkiye’de de nasıl yazılır?

Normalde türemiş sözcüklere getirilen ekler birleşik yazılıyor, “Türkiye” de “Türk” sözcüğünden türemiş bir sözcük. Bana göre “Türkiyede” olarak yazılması lazım ancak çoğu yerde görüyorum ki Türkiye'de şeklinde yazılıyor.

Te ta nasıl yazılır?

Türkçe'nin temel imla kuralına göre, dahi anlamına gelen -de -da –teta ekleri kelimeden ayrı yazılır.

Da ayrı mı?

Bağlaç olan da / de ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak büyük ünlü uyumuna uyar: Kızı da geldi gelini de. Durumu oğluna da bildirdi. Sen de mi kardeşim? Güç de olsa.

Tarihlerde de da nasıl yazılır?

e) Tarih bildiren sayılardan sonra gelen ekler, kesme işaretiyle ayrılır; gelen ekler sayının okunuşuna göre yazılır: 19 Mayıs 1919'da. 19.10.1975'de değil 19.10.1975'te (bin dokuz yüz yetmiş beşte) (ünsüz sertleşmesi)

No commentsadd one

Speak Your Mind

Your email address will not be published. Required fiels are marked "*".
Copyright © 2024 - All rights reserved. Built on WeCodeArt Framework.